Makaron w kolorach jesieni - Makaron z cukinią, pomidorami i grzybami (eintopf)
Dni co raz chłodniejsze i krótsze ale na naszych talerzach nadal ciepło i kolorowo. Barwy października to fiolet, pomarańcz, brązy i zieleń. Te kolory to także owoce i warzywa jakie w smaczny sposób można połączyć z klasycznym makaronem. Słodkie figi i słona szynka, delikatna cukinia i wyraziste grzyby. Październik nigdy nie był taki smaczny. Na zdrowie!

Składniki:
» 1 cebula, posiekana
» 3 ząbki czosnku, posiekane
» 1 mała cukinia, pokrojona
» 250 g pieczarek, pokrojonych
» 2 garście świeżego szpinaku
» garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
» 200 g makaronu, użyliśmy rigatoni
» 600 ml wody lub wywaru warzywnego
» 300 g sosu pomidorowego, użyliśmy passaty
» 2 łyżeczki oregano
» 1 łyżeczka bazylii
» 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
» sól, pieprz
» oliwa
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę, podsmażcie chwilę, dodajcie czosnek. Wrzućcie pozostałe warzywa, smażcie mieszając od czasu do czasu, ok. 5-8 minut. Wrzućcie makaron, zalejcie wszystko wodą oraz sosem pomidorowym, skropcie oliwą, zmniejszcie ogień. Dodajcie przyprawy. Gotujcie ok. 10-15 minut, aż makaron zaabsorbuje większość płynów. Wyłóżcie na talerze, posypcie parmezanem, jeśli lubicie.