Makaron w kolorach jesieni - Makaron z cukinią, pomidorami i grzybami (eintopf)

Dni co raz chłodniejsze i krótsze ale na naszych talerzach nadal ciepło i kolorowo. Barwy października to fiolet, pomarańcz, brązy i zieleń. Te kolory to także owoce i warzywa jakie w smaczny sposób można połączyć z klasycznym makaronem. Słodkie figi i słona szynka, delikatna cukinia i wyraziste grzyby. Październik nigdy nie był taki smaczny. Na zdrowie!

Autor

Eintopf

Składniki:
»  1 cebula, posiekana
»  3 ząbki czosnku, posiekane
»  1 mała cukinia, pokrojona
»  250 g pieczarek, pokrojonych
»  2 garście świeżego szpinaku
»  garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
»  200 g makaronu, użyliśmy rigatoni
»  600 ml wody lub wywaru warzywnego
»  300 g sosu pomidorowego, użyliśmy passaty
»  2 łyżeczki oregano
»  1 łyżeczka bazylii
»  1/2 łyżeczki wędzonej papryki
»  sól, pieprz
»  oliwa

 

Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę, podsmażcie chwilę, dodajcie czosnek. Wrzućcie pozostałe warzywa, smażcie mieszając od czasu do czasu, ok. 5-8 minut. Wrzućcie makaron, zalejcie wszystko wodą oraz sosem pomidorowym, skropcie oliwą, zmniejszcie ogień. Dodajcie przyprawy. Gotujcie ok. 10-15 minut, aż makaron zaabsorbuje większość płynów. Wyłóżcie na talerze, posypcie parmezanem, jeśli lubicie.

Prestiż  
Październik 2016