Makaron w kolorach jesieni. Makaron z figami i prosciutto

Dni co raz chłodniejsze i krótsze ale na naszych talerzach nadal ciepło i kolorowo. Barwy października to fiolet, pomarańcz, brązy i zieleń. Te kolory to także owoce i warzywa jakie w smaczny sposób można połączyć z klasycznym makaronem. Słodkie figi i słona szynka, delikatna cukinia i wyraziste grzyby. Październik nigdy nie był taki smaczny. Na zdrowie!

Autor

Eintopf

Składniki:
»  1 łyżka oliwy
»  1 łyżka masła
»  4 świeże figi + 2 do podania
»  1 szklanka śmietany, 30%
»  sok z 1/2 cytryny
»  100 g prosciutto, pokrojonego w plastry
»  garść parmezanu
»  250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy  rigatoni
»  garść rukoli


Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę, dodajcie masło, wrzućcie pokrojone w plastry figi. Podsmażcie do zrumienienia, ok. 2 minuty, dodajcie śmietanę i sok z cytryny, zmniejszcie ogień. Gotujcie ok. 4 minuty, aż figi zaczną się rozpadać, a sos gęstnieć. Posólcie i popieprzcie do smaku. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedźcie makaron, dodajcie go do sosu, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze. Dodajcie rukolę, pokrojone, świeże figi, prosciutto i parmezan.

Prestiż  
Październik 2016